tiistai 27. tammikuuta 2009

Ahvenet

Tässähän onkin vierähtänyt jo kaksi viikkoa, kun viimeksi olen blogiini kirjoitellut. Kiirettä on pitänyt! Lähinnä viikko takaperin ja siitä taaksepäin olen jonkin verran sumariperhoja vielä tehnyt, lähinnä myyntiin. Aivan kaikki myyntiperhot ei vielä ole valmiina. Viisi satsia teen kaiken kaikkiaan, kuhunkin 12 perhoa. Tässä viimeisen viikon aikana olen lähinnä askarrellut tuon autotallin kimpussa minkä töiltäni olen joutanut. Kävi nimittäin niin onnellisesti, että sain gyproc-levyä 1 euro/levy, joten ostin loput levyt talliin. Seinät on jo levytetty, suurin osa kattoakin. Pitänee ylihuomenna hakea vuokraamosta levyhissi niin saa loputkin kattolevyt asennettua.

No...tänään vielä näin illansuussa innostuin sitten perhorasia.fi:n myötä sitomaan pari spuddler-ahventa. Siellä nimittäin oli mielestäni tosi nätti spuddler tullut näytille. Ahven streamereita on ollut tarkoitus jonkin verran sitoakin. En tosin tiedä, kuinka suurta osaa ahven näyttelee taimenen ruokavaliossa, mutta voihan se olla niinkin, että poikkeava kalanpoikanen (=perho) herättääkin petokalan mielenkiinnon ja saalistusvietin. Kuka tietää. Samalla tuli testattua aika päivää sitten taimen.comista tilaamiani streamer-niskoja. Hyvin tuntui soveltuvan tuohon hommaan. Eri värisiä grizzly-niskoja tuli joskus tilattua sieltä kaiken kaikkiaan seitsemää eri väriä... Niistä kyllä saa loihdittua jo jos jonkinmoisia streamereita.














Ahven-spuddlerit.

Resepti:
Koukku: Streamerkoukku #4
Lanka: Musta
Pyrstö: Musta orava
Kierre: Ovaali kulta medium
Runko: Ice Dubbing Silver Holographic
Siipi: Alle musta orava jonka päälle chartreuse grizzly kukko, väliin Ice Dubbing Silver Holographic ja päällimmäiseksi vielä toinen pari chartreuse grizzly kukko
Kurkku: Fluorioranssi villalanka
Pää: Oliivi peura

tiistai 13. tammikuuta 2009

Sumariperhoja lissää

Nyt alkaa sumariperhot olemaan jo melko hyvässä kuosissa. Nymfit tosiaan tuli sidottua jo aiemmin, niitä on nyt 15 kpl. Se saa luvan riittää kun ottaa huomioon, että sumariaika on melko lyhyt - ellei nyt innostu lähtemään jonnekin pohjoisemmaksi kun täältä Jyvässeudulta sumarit alkaa hiipumaan.














Korrinymfit. Kuvassa myös nuo pienet fläsä-siipisäkillä sidotut perhot.

Pyöräyttelin tuossa myös 15 kpl klinkkejä. Pertti Kanervan ohjeen mukaan orassilla takaruumiilla ja mustalla kierteellä ja häkilällä varustettuina klinkkikoukkujen ko'oissa 12 ja 16. Näissähän tuo kokotaulukko on aivan poikkeava 'normaaleista' koukuista. Näitä sidoin molempia 5 kpl.














Oranssit Klinkit valmiina.

Sitten yllätys yllätys vihreitä, melko suuria (klinkkikoukku koko 12) klinkkejä. Tämä päähänpisto juontaa viime keväälle kun olin Huopanalla sumariaikaan. Minähän en sieltä mitään saanut, eikä moni muukaan, mutta Jouko napsi koskesta päivän mittaan useita kaloja. Ja jotkut niistä haksahtivat juuri tuohon vihreäperäiseen suureen klinkkiin. Itse sidoin neljä noista 'Caddis Green' värisellä Hare'sin pintaperhodubbingilla ja yhden kirkkaamman vihreän - 'Insect Green' värisen jäniksenkorvadubbingista. Tämä sävy on ehkä lähempänä Joukon perhoa, mutta tuo dubbingin paino märkänä hieman mietityttää. Jäniksenkorvadubbinkihan vettyy ja tässä saattaa tulla tuo Jukan mainitsema perä-edellä-uppoaminen eteen. Yksi mahdollisuus olisi tietty sitoa se ennen käyttämääni Kamasanin 'B100' -koukkuun. Enivei, pitää vielä testailla perhoa vesiastiassa.














Vihreät Klinkit ja kivi/karvikoppa. Sieltä koukunmutkasta toukka kurkkaa.

Sattuipa eilen hassu yhteensattuma. Menin Jaskan luokse uuden Mysis-perhoni kanssa ja ajattelin opettaa Jaskan sitomaan sen. Mysistä kun on Vaajakoskessa. Otin myös kirjastosta lainaamani kirjan 'Vesikirppu ja sudenkorento' mukaan. Kirjassa on vedessä esiintyviä pieneläimiä melko hyvin kuvattuna. Kirjassa ei hirveästi ole eri lajeja, mutta varmasti yleisemmät löytynee. No nyt hieman sorruin sivuraiteille - siis menin Jaskan luokse perhoineni ja kirjoineni ja kirjasta katsottiin Mysiksen kuva. Jaska sanoikin ihmetelleensä mitä eläimiä oli löytänyt harjuksen vatsasta ja kaivoi kamerasta kuvan Mysiksestä. Siinä sitten sidottiin Mysikset mieheen ja odotellaan parempia perhokelejä, että pääsisi Vaajakoskeen testaamaan kyseistä perhoa. Jaska oli löytänyt myös kasvikoppia harjuksien vatsoista ja tehnytkin joitakin. Siitäpä riemastuneena itsekin tein äsken toukallisen kasvikopan Oliver Edwardsin 'Perhovalioita' -kirjan ohjeiden mukaan. Ei oikein ollut sopivaa koukkua, joten jätin tällä kertaa perhomäärän yhteen. Pitäisi ostaa #8 koon nymfikoukkuja, ne varmaan olisi jotakuinkin sopivan mittaisia.














Mysikset odottelemassa parempia kalakelejä.

Tässä parina päivänä tutkittuani noita hyönteiskirjoja ja tunnistusoppaita, olin jo tullut siihen tulokseen, että Lapissa Rautujärvellä kuoriutuneet vesiperhoset olivat loimuhiidekkäitä (Agrypnia varia). Netistä levinneisyyttä etsiessäni törmäsin Inari-Lapin eläinluetteloon, jossa kyseinen laji oli. Tuon arveluni laitettuani perhokalastajat.nettiin, Rinteen Aki hieman oikoi käsitystäni ja antoi hyvän kuvapankin osoitteen, josta voi katsella eri perhosten kuvia. Elikkäs todennäköisesti perhonen oli harmohiidekäs (Agrypnia obsoleta). Nyt vihdoin tuli vastaus jo jonkin aikaa vaivanneeseen perhosongelmaan.












Ensimmäinen arvaukseni Lapin mystisestä vesiperhosesta.

sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Uusi perhokerho

Tänään sitaisin sitten 5 kpl noita Roarin suosittelemia hankikorri nymfejä varustettuna fläsäisellä siipisäkillä. Tein ne normaaliin #12 uppokoukkuun jonka varren pituus vastannee melko hyvin #14 nymfikoukun varren pituutta. Sinänsä noiden nymfien sitominen normaali koukkuun pienemmissä malleissa on varmaan ihan järkevää, koska koukun kita kasvaa varren mittaan verrattuna, joten kalan tarttuminen koukkuun on ainakin periaatteessa varmempaa.

Tänään myös olin ensimmäistä kertaa Vaajakosken Koukun ja Paukun perhoillassa. Kerhoilta pidettiin Koukun ja Paukun toimistossa Vaajakosken Naissaaressa. Meitä oli kaiken kaikkiaan kolme henkilöä paikalla. Toivottavasti jatkossa saadaan useampia osallistujia iltoihin. Illan aikana sidottiin mysis-katka, joka on makean veden katka ja poikkeaa melko paljon normaalisti katkoiksi miellettävistä katkoista. Muutenkin turistiin menneistä kalareissuista ja suunniteltiin tulevia. Ilta oli mukava ja antoisa. Täytynee sitoa noita mysis-katkoja lisää kun saan kaikki tarvittavat materiaalit.













Kerhoillassa sidottu mysis-katka. Runko katkalla on hyvin ohut ja malliperhossa onkin 'thorax' hieman liian pullea.

Perhon resepti:
Koukku: TMC2312 #12-14
Lanka: Harmaa tai valkoinen
Pyrstö: Pieni nippu valkoista marabouta, katkaistaan koukun mutkan kohdalta, sekä kaksi Uni-Mylar Pearl -tinselin ohutta suikaletta (puuttuu malliperhosta)
Runko: Uni-Mylar Pearl -tinseli. Rungon pohjustukseksi voi sitoa pyrstön siikaset, jotta rungosta tulisi hieman koukunvartta paksumpi
Etuhöytyvät: 5-10 kpl valkoisen marabouhöyhenen siikasien teräviä kärkiä
Kilpi: Uni-Mylar Pearl -tinseli
Silmät: Sulatettu siima
'Thorax': Etuhöytyvien ylijäämät sidontalangalle dubattuna

Perhon voi sitoa myös harmaaksi esim. strutsin herlistä.

lauantai 10. tammikuuta 2009

Hankikorreja

Ei nyt ihan aitoja kuitenkaan vielä. Tuli sidottua kymmenen korrinymfiä. Hankikorri -perhojen reseptit tuntuvat olevan harvassa, mutta elävän legendan, Pertti Kanervan 'Perhokalastus - Tekniikat ja sidonta' -kirjasta näitä löytyy muutamia. Ajattelin tätä kautta ajatellen valmistautua tuohon hankikorri ajankohtaan, vaikka täytyy kyllä myöntää, että osin viime kevään lannistamana en kaikkein innokkain hankikorrikalastaja olekaan. Silloin tuli vietettyä useita tunteja Vaajakoskella, jossa kyllä korreja kiipesi voimalan yläpuolen rantapenkkaa ylös ja niitä oli todella paljon. Samoin Huopanalla tuli oltua yhden vuorokauden luvan verran, mutta kummastakaan paikasta en kaloja saanut - saati huomannut semmoista 'hätsinkiä' kuin monissa alan julkaisuissa on tapana hehkuttaa. Voihan se tosin olla että viime kevät oli jotenkin poikkeuksellinen.

Laitanpa tähän nyt ihan tuon perhon reseptin, jos joku innostuu sitomaan korrinymfejä
Koukku: 10-16 nymfikoukku
Painotus: Thoraxin alle
Pyrstö: Ruskea kukko
Kierre: Ovaali kulta 'small'
Takaruumis: Ruosteen oranssi dubbing (itselläni Hare's Ear Plus Rusty Orange)
Siipisäkki: Mustan sulan siikaset
Jalat: Ruskea kukko
Eturuumis: Sama dubbing kuin takaruumiissa

Kanervan kirjasta ei tarkemmin selviä jalkojen sidontatapaa, mutta sidoin nuo jalat siten, että kiinnitin häkilähöyhenen siipisäkin alle (thoraxin takaosaan) ja kiersin sen eturuumiin päälle tuplauksen jälkeen.
















Korrinymfejä koukkukooissa #10 ja #12

torstai 8. tammikuuta 2009

Vaihtokauppaa ja koukkusotaa

Jouluna kävi niin, että sain isältäni ja veljeltäni lahjaksi 'Taitava Perhokalastaja' -kirjan. Eihän siinä mitään. Hyvä kirjahan se on, mutta kun olin ehtinyt ostaa sen jo itse. Hieman mietitytti mitä sillä tekisin, ehkä olisin voinut antaa sen jollekin toiselle lahjaksi. Olen kuitenkin jo jonkin aikaa himoinnut Oliver Edwardsin 'Perhovaliot' -kirjaa ja Perhokolmiossa käydessäni huomasin, että yksi sellainen oli hyllyssä. Tuosta kirjasta ilmeisesti painos on loppumassa, joten hankinta siinä mielessä olisi ollutkin ajankohtainen mikäli kirjan aikoo saada. No, tänään sitten kävin Voitolta kysymässä sopisiko vaihtokauppa, oma lahjakirjani kun oli aivan iskemätön. Ja kävihän se, eli nyt olen Perhovalioiden onnellinen omistaja. Kiitos Voitolle!

Käväisin äsken tuolla pyhätössäni tutkimassa hieman koukkuja. Nimittäin klinkkikoukkuja. Ostin nääs Pro Fishistä aitoja Hans van Klinkenin suunnittelemia Partridgen '15BN' -klinkkikoukkuja. Ennen olen sitonut klinkit Kamasanin 'B100' -koukkuun, mutta ajattelin testata noita oikeita, juuri Klinkhåmereihin suunniteltuja koukkuja. Koukkuja hieman silmäiltyäni huomasin, että ne muistuttavat aika paljon Fulling Millin 'Living Larva' -koukkuja. Ei se nyt aivan samanlainen ollut, mutta todella vähän 'Living Larva' -koukkua vääntäen niistä saa todella saman profiilin omaavia koukkuja kuin nuo aidot klinkkikoukut. Ehkäpä tuo koukun profiili voisi olla hieman suorempi kuin Kamasanin 'B100' koukussa on.















Ylinnä aiemmin klinkhåmereissa käyttämäni Kamasanin 'B100'. Tämä koukkuhan on sivuväärä, millä luultavasti ei ole juurikaan merkitystä. Toisena 'aito' klinkkikoukku Partridgen '15BN'. Seuraavana muokkaamani Fulling Millin 'Living Larva' ja alinna muokkaamaton 'Living Larva'. Koukkukoot on kirjoitettu koukun tyypin perään.

tiistai 6. tammikuuta 2009

Pheasant Tailit valmiit

No niin. Nyt on ensimmäisen perholajin perhot valmiita ensi kauden koitoksiin. Tänään nimittäin sidoin viimeiset Pheasant Tail -nymfit. Nyt niitä on #12 nymfikoukkuun, #12 normaaliin uppokoukkuun ja #16 normaaliin uppokoukkuun sidottuna yhteensä 60 kpl. Rungon materiaalina käytin sekä tavallisen fasaanin pyrstösulan siikasia että kultafasaanin pyrstösulan siikasia. Pienempiin riitti nuo tavallisenkin fasaanin siikaset, mutta suurempiin käytin kultafasaanin siikasia, koska niiden pituus riitti paremmin.

Kuulattomia versioita sidoin kutakin kokoa 10 kpl ja kuulallisia 5 kpl kutakin mallia. Voi olla, että mikäli kuulapäistä jotkut osoittautuvat tehokkaiksi, niitä pitää kesällä sitoa vielä lisää. Täytyy kyllä myöntää, että nymfeillä en juurikaan ole kalastanut, mutta ensi kesänä sitäkin täytyy koittaa. Pheasant Tail on yleisesti ottaen vissiin melko hyvä perho, joten ehkäpä tällainen vasta-alkajakin saattaa niillä saada saalista.












Pheasant Tailit valmiina ensi kesän koitoksiin.

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Tuottelias loppuviikko

Heti perjantai aamuna huristelin Hiacellani K-Rautaan ja ostin jo pitkään kaipaamiani eristeitä tuonne perhonsidontahuoneen yläpohjaan. Tarkoitus oli ostaa suoraan 25 cm eristeet (10+15cm), mutta akuuttina alkanut ja kroonisena jatkunut rahapula johti siihen, että sain tällä kertaa vain 10cm villat vintille. Kattotuolin alin puu on tuon 10cm korkea, joten noiden päälle on sitten helppo laittaa tuo 15cm eriste vielä. Tuulensuojalevyt nousee 30cm kattopuiden alapinnan yläpuolelle, joten laitoin eristelevyjä pystyyn tuulensuojalevyjä vasten, että aikanaan kun saa puhallusvillan koko ulkorakennuksen vintille, saan paksumman eristekerroksen myös perhonsidontahuoneen kohdalle. Se kuitenkin tulee olemaan lämmin huone läpi talven. Kyllä jo tuonkin paksuisesta eristeestä tuntuu apua olevan - huone nimittäin lämpeni huomattavasti, vaikka pakkanen oli kireämpää kuin aiemmin. Villojen asennuksen jälkeen kävinkin Perhokolmiossa tukemassa liiketoimintaa reilulla 16 eurolla kun ostin koukkuja ja kirkkaan keltaista fly-riteä.

Villojen asennuksen jälkeen oli todella kiva taas pitkästä pitkästä aikaa saada aikaa perhojen sidonnalle. Aloin tehdä noita listani perhoja ja mukavaan alkuun pääsinkin. Parachute Adamseja tuli sidottua yhteensä 70 kpl ja Pheasant Tail -nymfejä yhteensä 40 kpl. Loppuvaiheessa alkoi vaivaamaan lähinnä koukkupula. Perjantaina ostamani 50 #12 koon pintaperhokoukkuakin tuli jo käytettyä. #16 pintakoukkuja täytynee hakea tässä päivänä jonakin lisää, niin saa sidottua loput Parachute Adamsit siinä koossa. Samoin mustia kuulia täytyy hakea Pheasant Tail -nymfeihin ja #12 nymfikoukut loppuivat myös.

Parachute Adamsit:
- Runko harmaa, pyrstö ja häkilä ruskea+grizzle kukko
#12 10kpl, #16 10kpl (pari näistä jäi viime kesältä ja kahdeksan sidoin keskiviikkona), #20 5kpl
- Runko oliivi, pyrstö ja häkilä ruskea+grizzle kukko
#12 10kpl, #16 10kpl, #20 5kpl
- Runko golden olive, pyrstö ja häkilä ruskea kukko
#12 10kpl
- Runko kirkkaan keltainen, pyrstö keltainen kukko, häkilä kerman värinen kukko
#12 5kpl
- Takarunko kirkkaan keltainen, thorax golden olive, pyrstö keltainen kukko, häkilä kermanvärinen kukko
#12 5kpl
- Runko suklaan ruskea, pyrstö ja häkilä musta+grizzle kukko
#12 10kpl

Nuo kirkkaan keltaiset Parachute Adamsit tein lähinnä laakasurviais imitaatioiksi. Saas nähdä toimiiko jos satun joelle siihen aikaan kun laakasurviaisia on ilmassa...tai vedessä.


Pheasant Tail -nymfit:
- Pyrstö+runko fasaanin/kultafasaanin pyrstön siikasia, thorax riikinkukko
#12 nymfikoukku 10kpl, #12 uppokoukku 10kpl, #16 uppokoukku 10kpl
- Pyrstö+runko kultafasaanin pyrstön siikasia, kierre kuparilanka, thorax riikinkukko, pää musta kuula
#12 nymfikoukku 5kpl
- Pyrstö+runko fasaanin pyrstön siikasia, kierre kuparilanka, thorax riikinkukko, pää kupari kuula
#12 uppokoukku 5kpl

Eli yhteensä noita tuli sidottua 110 perhoa tässä loppuviikosta. Saas nähdä milloin taas saa sopivan tauon töihin, että pääsee jatkamaan sidontaurakkaa.













Loppuviikon satoa. 80kpl Parachute Adamseja ja 40 kpl Pheasant Tail -nymfejä. Rasiassa myös aiemmin sitomani 20 Hässäkkää, pari Partridge&orangea ja viisi Royal Wulffia.

torstai 1. tammikuuta 2009

Hyvää uutta vuotta!

Niin siinä taas kävi, että vuosi vaihtui. Raketteja tuli vähän poksuteltua ja muutenkin vuosi vaihtui rauhallisesti perheen parissa. Oikein mukavaa tulevaa vuotta kaikille blogini lukijoille.

Vuoden ensimmäiset perhotkin tuli sidottua. Kahdeksan kappaletta koon #16 Parachute Adamseja. Viime kesältä rasiassa oli vielä kaksi kappaletta niin on nyt täysi kymmenen kappaletta ensi kautta varten. Viime kesänä tämä perho tosiaan osoitti tehonsa ja lunasti paikkansa yhdeksi luottoperhoistani. Tälle kesälle niitä olisikin tarkoitus sitoa muutamaa eri kokoa muutamassa eri värissä. Suurempia kokoja pitäisi kalastuskauden alussa löytyä 10 kpl kutakin kokoa ja väriä ja pienempiä (#20 kokoisia) joitakin kutakin väriä.

















Vuoden 2009 ensimmäiset perhot.


Listailin tuossa iltana eräänä ensi kesäksi sidottavia perhoja. Tuli aika pitkä lista. Eikä siinä ollut vielä edes streamereita eikä muitakaan isompia perhoja. Pääasiassa listaan tuli ottiperhojani, mutta repertuaaria olisi tarkoitus laajentaa siten, että näistä luottoperhoista löytyisi sitten enemmän eri kokoisia ja värisiä kuin aiemmin. Tietty siinä kuitenkin käy (taas) niin, että kavereilta löytyy joitain paremmin kalastavia malleja ja niitä tulee sitten reissuilla sidottua...

Sitten kevääksi pitäisi sitoa vielä joitakin perholajitelmia valmiiksi, niin saisi hieman rahaa ensi kesän reissuja varten. Hyvä olisi jos tänä kesänä reissurahat tulisi perhonsidolla kerättyä.